Spire

Bli med på Green Friday!

Dropp kjøpepress og Black Friday, man kan finne mye fint på en bærekraftig måte!

For noen år siden blåste et amerikansk konsept i land her i Norge. Black Friday het dette, og siden den gangen har det blitt en årlig rutine. Black Friday er forbrukets dag. Butikkene bombarderer oss med mer eller mindre gode tilbud, gjerne hele uken før selve Black Friday.

- En dag som oppfordrer til kjøp av ting du ikke trenger og som du ellers ikke ville kjøpt, er helt vanvittig. Vi må redusere forbruket vårt, ikke øke det! sier Spires leder Anna.

I dag tømmes klodens naturressurser i et altfor høyt tempo, og vestlige land som Norge forbruker en mye større andel av klodens ressurser enn hva som er rettferdig. Spire mener at mye av problemet stammer fra det rådende økonomiske systemet vårt, hvor kostnader systematisk lempes over på miljøet, mennesker og framtidige generasjoner, og som bunner i tanken om evig vekst. Dette er ikke forenlig med en klode med endelige ressurser. Her kan du lese mer om hva Spire mener om denne saken.

- Prisen vi betaler for de varene vi kjøper i butikkene våre er ofte helt frakoblet de reelle kostnaden av produksjonen. Når vi betaler så lite for en t-skjorte eller for en ny mobil, er det fordi en del av kostnadene betales av miljøet og ikke minst arbeiderne i produsjonslandene. Kunstig lave priser fører til at vi kjøper mange ting vi ikke trenger, fortsetter Anna.

Heldigvis har Black Friday blitt møtt av en motbølge - nemlig Green Friday. Målet er at man i stedet kan gjøre denne dagen til en handlefri dag, fokusere på gjenbruk, eller lage ting selv. Dette er en dag Spire har sansen for!

Spire Stavanger arrangerer derfor en demonstrasjon mot Black Friday, etterfulgt av en klesbyttefest på det Grønne Huset. Er du i Stavanger på fredag anbefaler vi deg å vise motstand mot Black Friday, og bli med på klesbyttefest etterpå. Her kan du kvitte deg med klær du ikke bruker, og finne noe annet fint. Det blir også lett servering.

Spire Bergen arrangerer klesbytteaften. Arrangementet holdes sammen med Re:Act, og finner sted på Kvarteret i Bergen sentrum. Istedenfor å handle noe nytt, kan du her skaffe deg nye klær helt gratis og utslippsfritt!

Spire Bø arrangerer et byttemarked for klær, sportsutstyr, verktøy og andre ting på Framstugo i Gullbring kulturanlegg.

Spire Ås arrangerer en kombinert film- og klesbyttekveld allerede torsdag 23. sammen med Changemaker Ås. Her vil de vise filmen "True cost" som handler om klesindustrien mørke sider, etterfulgt av et klesbyttemarked.

I tillegg til dette så arrangerer DNT Ung Grønn Fredag i en hel rekke norske byer! Full oversikt over byene kan du finne her. I Oslo skal klesbyttemarkedet finne sted på Friluftshuset på Sørenga.

Spire håper du lar betalkortet ditt ligge på fredag, og heller møter opp på en byttefest. Eller bare gjør noe hyggelig i lag med venner eller familie.