Spire

- Det vi står oppe i nå, det er historisk

Fredag 24. mai deltok vi i den globale klimastreiken. Her hjemme har det vært streiker i mer enn 31 byer, og rundt 7000 unge var ute i gatene. I Oslo var vi en av hovedarrangørene, og leder Hege Skarrud holdt appell. Den kan du lese her.

Leder Hege Skarrud sin appell på Eidsvolls plass 24. mai:

I Aftenposten den 16. mai sa Erna at det ikke er politikernes ansvar å vedta en nedtrappingsplan for norsk oljeutvinning. Erna mener at dette er noe som må løses i markedet.

Det samme markedet som konsekvent setter økonomisk vekst framfor mennesker og natur. Et system som legger sine premisser i at vår verdi - naturens verdi - kun finner sted dersom det kan regnes om til kroner. Det er en skummel tanke som har vist seg å slå totalt feil. Hvordan veit vi det?

Jo, bare se på hvor vi er. Vi slipper stadig ut mer CO2, utrydder arter, forsøpler hav og land, og bruker opp verdens ressurser som om det ikke var noen morgendag.  Å overlate styringen til markedet er å overlate styringen til de som tjener penger på utslipp og forsøpling. Det er er overlate styringen flyselskapene og oljeselskapene.  DET er feilslått og farlig politikk. Det er å spille russisk rullett med våre liv.

Når vi møter politikere blir vi ofte spurt om vi er klare for å gå ned i livskvalitet. Som om livskvalitet kun er synlig på kontoutskrifta. Som om vi vil ofre all verden om vi har mindre materielle ting. For det er sånn at politikerne har kjørt seg fast i et mønster. De tror at vi tenker som dem.

Men heldigvis så gjør vi ikke det. Vi tenker på hverandre. Både de som står ved siden av oss her i dag, de som rammes av sykloner i Malawi og Mozambique, og de som kommer etter oss - våre barn. Vi tenker lenger. Lenger enn kortsiktig profitt og hårfønere. Vi vil ha en framtid hvor vi kan leve gode liv _godt innafor_ jordas bæreevne.

For det er det som er livskvalitet. Det å vite at avlingene dine kommer til å klare seg over sommeren. Det å vite at i framtida så kommer vi og våre barn til å ha det godt. Det å vite at vi ikke må lide for de feilene som politikerne og markedet gjør i dag. Det å vite at vår stemme også blir hørt.

Erna vil heller sette på spill vårt livsgrunnlag - vårt samfunn, vår framtid - for å ha sjansen til å tjene noen usle milliarder i dag - som vi vil tape stort på i morgen. Det skal vi ikke akseptere. Og det gjør vi ikke.

Jeg er så stolt over å være med i denne bevegelsen i denne tida. Det vi står oppe i nå, det er historisk, og det er dere en del av. Ja, vi skulle alle ønske vi ikke måtte være her i dag. At noe hadde blitt gjort for lenge siden.

Men når politikerne tror at det ikke er deres ansvar å lede landet, så får vi faen meg gjøre det sjøl!