Spire

Nå må vi se realiteten i øynene!

- Å åpne opp for mer olje i Barentshavet er helt uaktuelt, sier Spires leder Anna Karlsson

Oljedirektoratet la tirsdag 25. april fram nye anslag om oljeforekomster i Barentshavet. De viste til at man nå tror at det kan være dobbelt så mye olje i området som først antatt.

- Det er på en måte ganske uinteressante nyheter. Siden dette er ressurser som aldri må hentes opp, sier leder i Spire Anna Karlsson.

- Norge har skrevet under på en avtale om at vi forplikter oss til å være med på en global dugnad for å begrense klodens oppvarming til 1,5 grader. Bare en vurdering av å begynne å hente olje fra nye områder, og ikke minst noen av de mest sårbare områdene i verden, er så virkelighetsfjernt at jeg nesten ikke vet hvor jeg skal begynne. Klimaendringene er i gang for lengst, og norsk olje er med på leken. Selv om vi også merker det her i Norge, for eksempel gjennom flere og flere alvorlige flommer som vil stige frem mot 2100, så er det andre som rammes mye hardere. Somalia er nok en gang midt oppe i en alvorlig tørke, og millioner har nå ikke tilgang til nok mat. Nå må norske politikere se realitetene av hva vi holder på med i øynene, hvis ikke kommer verden til å bli et veldig ubehagelig sted å bo innen 2050.

Det er stor uenighet på Stortinget om hva man skal gjøre med disse ressursene. Partiene Venstre, SV og MDG er imot åpningen av nye områder. Statssekretær i Olje- og Energidepartementet, Kjell Børge Freiberg (FrP), mener derimot at ressursene bør utnyttes. Ett av argumentene er at norsk oljeproduksjon er mer miljøvennlig enn andres.

- Dette er en myte som burde vært avlivet innen nå. Ja, norsk olje- og gassproduksjon er ikke like klimafiendtlig som for eksempel oljesanden i USA og Canada, men den er mindre miljøvennlig enn mye av oljen som er hentet opp i både Irak og Saudi-Arabia. Det er selvsagt lov å være for utnyttelsen av norske oljeressurser, men da kan man ikke argumentere på usant grunnlag. Det er for øvrig ikke under utvinningen av olje man finner de største utslippene, men under transport, foredling og bruk.

Også fra Arbeiderpartiet sitt Landsmøte i helga kom det dårlige nyheter for alle som ønsker en nedgang i norsk oljeproduksjon. Et overveldende flertall ønsket konsekvensutredning i deler av Lofoten, Vesterålen og Senja.

- Alle som tror at et regjeringsskifte vil være en automatisk bedring for norsk klimapolitikk må nok tenke seg om igjen, sier Karlsson.

- Spire skal jobbe knallhardt for at klima skal være høyt på dagsorden i valgkampen. Vi begynner å få dårlig tid dersom vi skal oppnå målene vi har forpliktet oss til i Parisavtalen. I et langsiktig perspektiv er det dessuten ikke økonomisk bærekraftig for Norge å sette så mye tillit til arbeidsplasser i oljesektoren. En slik politikk vil kreve relativt høye oljepriser og et stabilt marked, noe vi verken har nå eller skal forvente i fremtiden. I stedet må norske politikere tørre å satse på arbeidsplasser utenfor oljeindustrien. Jo lenger vi venter med omstillingen av Norges økonomi, jo vanskeligere og dyrere blir det.

Vil du vite mer om hvordan verden vil se ut i 2050, med to graders oppvarming? Sjekk ut http://www.fuckfossils.no/