Spire

Oslos mest fotograferte vegg er nymalt for å fronte klimarettferdighet!

Fredag 15. juni var det avduking av veggen ved inngangspartiet til utestedet BLÅ i Oslo. Kanskje Oslos mest fotograferte vegg har nå et budskap om klimarettferdighet og miljøproblematikk!

«Climate Justice now!» står det med store bokstaver på inngangsdøra til utestedet BLÅ. Et djevellignende monster har på seg en t-skjorte med budskapet «I only wear my white tees once», med en oljeflekk dryppende. Den kuleste badeanda i byen bærer budskapet «listen to the people, not the polluters».

Spire har samarbeidet med BLÅ og kunstnerne Anette Moi og Ingunn Dybendal om budskapet på veggen. Stilen representerer både BLÅ og kunstnerne godt, men skal også inspirere til diskusjon og skape engasjement blant de besøkende. - Vi håper veggen kan være et holdepunkt til gode samtaler om viktige temaer, at flere vil diskutere begreper som klimarettferdighet, norsk miljøpolitikk og om hvorvidt vår levemåte faktisk er bærekraftig., sier Hege Skarrud, leder i Spire.

Hun fortsetter: - Kunst og kultur er utrolig viktige virkemidler for å engasjere og mane til endring! Om det så er gjennom å skape følelser av glede eller provokasjon. Det å formidle temaer som er komplekse på andre måter enn hva vi i Spire tradisjonelt gjør er både gøy, men også viktig for spredningen av problematikk, samt mobiliseringen rundt endringsskaping. Budskapet på veggen er noe mer kryptisk og kunstnerisk enn en 20-sider lang rapport, men jeg tror det kun vil gjøre flere nysgjerrige, og skape en enda større diskusjon om klimautfordringene. Vi har hatt et veldig godt samarbeid med BLÅ og de to kunstnerne, og sammen med Norges flinkeste frivillige så har vi fått til noe som kommer til å være et midtpunkt til mange samtaler.

Veggen ble avduket sammen med foredrag om; klimaspørsmål, hvordan rike land skaper klimautfordringer for de mest utsatte og fattigste landene i verden, om handelssystemer som gjør rike land rikere, og om en deltakende og bærekraftig byutvikling! I tillegg var det konserter av artistene Jakob Ogawa og Ivan Ave, som hyllet miljøsaken og svaiet de besøkende inn i helgen.

Det er ikke første gang Spire bruker kunst i arbeidet vårt. I fjor arrangerte Spires byutvalg en utstilling på Losæter, som satt fokus på «retten til byen». Hvordan byer kan bli mer inkluderende og at flere er aktive deltagere i sin egen by. I vår lanserte vi også vår egen tegneserieutstilling i kampanjen «Klimakamp er kvinnekamp», hvor vi forteller historier om hvordan klimaendringene rammer kvinner i Malawi sterkere, på grunn av allerede eksisterende urettferdigheter mellom kjønn.

Du kan lese mer om Klimakamp er kvinnekamp her.