Spire
Fra venstre: Lotta Velin (LSU), Ane Aurora Serreli (Spire), Mari Hasle Einang (LNU) og Sofie Nordvik (KM-Global)

Spire på FNs klimaforhandlinger 2018

FNs klimaforhandlinger går av staben 2. til 16. desember i Katowice i Polen. På plass for å representere Spire er COP-veteranen Iselin Paris og organisatorisk nestleder Ane Serreli. Hvordan kom de seg forhandlingene? Og hvorfor er forhandlingene i år (COP24) så viktige? Det kan du finne ut her!

Årets forhandlinger sies å være minst like viktige som Paris 2015 (året da vi fikk Parisavtalen). Nå skal nemlig regelverket for implementeringen av Parisavtalen vedtas, slik at den vil fungere i praksis og føre til reelle utslippskutt. Utfallet av årets forhandlinger vil bestemme hvor mye kraft Parisavtalen får i årene fremover. Klarer ikke partene å bli enige, risikerer vi å stå igjen med en svak internasjonal avtale som ikke monner. Det er med andre ord ikke rart forventningene til årets klimatoppmøte er skyhøye, og fallhøyden er stor.

I tillegg til regelboka for Parisavtalen, skal den såkalte Talanoa-dialogen gjennomføres. Talanoa er et fijiansk ord og betyr en åpen og inkluderende dialog. Talanoa-dialogen er dermed en samtale om problemer og løsninger for økte ambisjoner og økt samarbeid på tvers av verdens land, for å nå 1,5 graders målet. FNs spesialrapport på klima viser tydelig at verdenssamfunnet er nødt til å handle raskt hvis vi skal nå målet. Håpet for dialogen er derfor at land blir inspirert til å øke sine nasjonale bidrag, slik at store utslippskutt kan skje så fort som mulig.

Istedenfor å reise to timer med fly, har Ane valgt å reise 48 timer i elbil for å nå fram til de internasjonale forhandlingene. Sammen med Mari Hasle Einang (LNU), Sofie Nordvik (KM-Global) og Lotta Velin (LSU) reiser de til sammen 300 mil i en lånt Tesla, for å vise norske politikere hvor langt de er villig til å strekke seg for å ta klimavennlige valg.

- Vi strekker oss så langt vi kan for å reise miljøvennlig. Samtidig vet vi at enkeltpersoner ikke kan stoppe klimaendringene alene. Vi er avhengig av at politikerne strekker seg minst like langt som det vi gjør, både på forhandlingene i FN og hjemme i Norge, sier Serreli

Den eneste grunnen til at tre studenter har muligheten til å reise på denne måten, er hjelpen de har fått fra Nabobil til å sponse deres reise med en el-bil. - Her om dagen sjekket jeg prisene på en returbillett hjem fra Polen til Norge. Den kunne kjøpes for snaue 150 kroner. Da er det ikke rart at folk velger fly fremfor dyrere og mer tidkrevende alternativ. Det er nærmest umulig å konkurrere med et slikt tilbud fra store flyselskaper i pressede budsjetter og tidsrammer. For meg viser det tydelig at markedet ikke kan løse problemene vi står overfor alene. Vi trenger strukturelle endringer, og politisk vilje til å sette det i gang, sier Serreli

Nå er det kun litt over en uke igjen til reglene for Parisavtalen skal være klare. - Vi håper verdens land klarer å bli enige om en så sterk og tydelig regelbok som mulig, slik at vi kan sikre en trygg fremtid for alle mennesker som står i fare for å bli rammet av de alvorlige klimaendringene som venter, hvis vi ikke endrer kurs, sier Paris.