Spire

Spire mener det er klokt av Klif å utsette økt innblanding av biodrivstoff

I Nationen kan vi lese at Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) nå snur og fraråder økt krav til biodrivstoffvolum. Dette skjer etter nye rapporter om bruk av matjord. Allerede i dag beslaglegger norske krav over en million mål matjord i utlandet.

Norske styresmakter stiller krav om at biodrivstoff skal utgjøre minst 3,5 prosent av samlet drivstoffvolum her i landet, og regjeringa vurderer å øke omsetningskravet til 5 prosent til sommeren.

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) har tidligere vært en pådriver for å øke kravet, men nå har de kommet på andre tanker. Med bakgrunn i nye EU-rapporter ber de om at kravet om økt omsetning av biodrivstoff blir lagt på vent.

Leder i Spire, Christian Bull, sier til Nationen at dette er kjempeflott og klokt av Klif. Han peker på at økt etterspørsel etter biodrivstoff som følge av nye lovpålegg kan ha negativ effekt på matforsyningen og at resultatet kan bli høyere matpriser internasjonalt. I tillegg peker Christian Bull på faren for at fattige bønder blir fortrengt fra jorda si av selskap som vil dyrke råvarer til biodrivstoff, og at indirekte effekter av arealbruk gir usikker klimaeffekt.

Les hele artikkelen i Nationen: Biodrivstoff tar over ein million mål matjord.