Spire

Spire sådde framtida!

Lørdag 21. mai var Spire i Løten for å så framtida og vise motstand mot at GMO skal innføres i Norge. Sammen med nettverk for GMO-fri mat var vi over 50 glade aksjonister på Ommang Søndre!

ARKIV: mai 2011

Vi hadde leid buss og dro fra Oslo på formiddagen til den biologisk-dynamiske gården Ommang Søndre på Løten. I flotte omgivelser ble det ønsket velkommen fra Bell Batta Torheim fra Utviklingsfondet og gårdbruker Bente Pünther (under).

Deretter ble det holdt appeller fra flere, først ut var Katrine Kleveland. Hun er leder i Bydgekvinnelaget og argumenterte godt for å si nei til innføring av GMO-mais i Norge. Etterpå fikk vi høre fra Einar Frogner, gårdbruker og styremedlem i Norges Bondelag. Frogner uttrykte stor frustrasjon over at det har tatt tre år siden regjeringen har fått søknaden om innføring av GMO-mais til Norge og at de enda ikke har sagt nei. Deretter var det Merete Furuberg, leder i Småbrukarlaget, som holdt appell - blant annet nevnte hun det internasjonale aspektet og arbeidet Via Campesia gjør i forhold å hindre bruk av GMO. Til slutt fikk vi høre fra nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. Han lovte å gjøre sitt for å hindre at GMO ble godkjent i Norge, og garanterte for at det i alle fall ikke skulle ta tre nye år å si nei!  

Det er bra med slike aksjoner mot GMO, sier Pitambar Shrestha, fra Nepal og for tiden på fredskorpsutveksling i Utviklingsfondet. - Den genetiske rikdommen i tradisjonelle sorter er tilstrekkelig og det er viktig å videreutvikle denne og sikre bønder full kontroll over prosessen og såfrøene, sier Shrestha som hjemme i Nepal jobber med prosjekter som forbedrer bønders forvaltning av såfrø, inkludert lokale såfrøbanker, deltakende planteforelding og oppretting av marked for nye produkter fra gamle sorter. 

Etter å ha sådd ferdig gikk vi tilbake til gårdstunet og spiste en flott lunsj tilberedt av Ommang Søndre. Spire var godt fornøyd med både oppmøte og aksjon! 

Nationen skrev også en artikkel om aksjonen, den finner du her