Spire

Spires kokebok

Utgitt: 2015
2. opplag 2018
Kokebok i PDF-format

Mat spiser vi hver dag. Det blir mange måltider på et år, og ikke minst i et helt liv. Da er det ikke likegyldig hva vi velger å ha på tallerken. Flere ganger om dagen har vi sjansen til å ta mer eller mindre bærekraftige valg. Med kokeboken “Grønt bord Grønn jord” ønsker vi å inspirere deg til å ta valg som er bra for jorden og alle som bor her.

Som forbrukere bombarderes vi med informasjon om hvordan vi bør spise. Å ta hensyn til alt som har skjedd med maten før den når bordet ditt, er ingen lett oppgave. For hva er egentlig best av økologiske importerte tomater eller kortreiste drivhustomater? Og hvor kortreist er den norske laksen når den er fôret på soya fra Brasil? Det er ikke alltid gitt hva som er mest bærekraftig. For å kunne ta bærekraftige valg, trenger vi kunnskap.

Denne kokeboken presenterer flere måter å tenke bærekraftig mat på. Vi begynner med å gi grønnsakene den oppmerksomheten de fortjener. Videre utforsker vi forskjellene på miljøpåvirkning ved ulike typer kjøtt og fisk. Siden mat er en handelsvare presenterer vi også eksempler på hvordan bærekraftig handel kan foregå i praksis. Deretter viser vi hvordan økologisk matproduksjon tar mer hensyn til og drar nytte av naturens funksjoner. Til slutt minner vi om hvor viktig det er å unngå matsvinn.

Oppskriftene er utviklet i samarbeid med flere kjente kokker og matbloggere. For eksempel har Julie fra Julies Matblogg bidratt med en oppskrift på asparges- og mozzarellasalat, fra Wenche Andersen har vi fått oppskrifter på tre ulike potetsalater, og Tim Wendelboe snakker om bærekraftig kaffe. Du finner også oppskrift på ovnsbakt killingkjøtt, brenneslelasagne og sjokoladekake laget på rødbeter og rettferdig sjokolade.

Kokeboka kan du lese i pdf, ved å trykke på linken oppe til høyre.