Spire

Medieoppslag

Spire er aktiv i media både på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Dette gjør vi for å være med og sette dagsordenen på de sakene som omhandler vårt formål. Ved å spre kunnskap og informasjon, starte debatter og samtaler, er vi med på å bevege verden i en mer bærekraftig og rettferdig retning.

 

Her kan du lese alle artikler, leserinnlegg og saker Spire har vært med i de siste årene. Det er med andre ord bare å hente kaffekoppen og bla seg gjennom!

Veien til helvete er asfaltert med annonsørinnhold

13. November 2019 - Bistandsaktuelt

Equinor har laget en podcast hvor de forklarer hvorfor de mener olje er viktig også i møte med klimaendringene som den sjøl har skapt. Eller, rettere sagt, Aftenposten har laget podcast for Equinor. Og med det var definisjonsmakta over klima- og miljøkrisa solgt til høystbydende.

>

Klimamerking som hvilepute for næringslivet

9. October 2019 - Pan

Yara og Orkla vil klimamerke matvarene. Det blir som å sette bukken til å passe havresekken. Skylda for klimakrisa får forbrukeren, som står igjen med handleposer i henda og skjegget i postkassa.

>

Nei, verden går ikke til helvete

27. September 2019 - Klassekampen

På nesten alle områder går verden framover. Det er likevel et område hvor det går i motsatt retning: klima og miljø. Vi befinner oss i en klima- og miljøkrise, og vi er på etterskudd. Samtidig opplever vi en bølge med klimaopprør og framtidshåp, men også en bølge av framtidspessimisme og følelsen av at det uansett ikke nytter. Vår eksistens er avhengig av at den første bølgen trumfer.

>

Frem karbonlagring i jord som klimatiltak

13. September 2019 - Stavanger Aftenblad

Strutsen stikker hodet i sanden. La oss stikke fingeren i matjorda! Karbonlagring i jord som et tiltak for klimatilpasning, matsikkerhet og i kampen mot klimaendringer, må ivaretas fremover.
Dette skriver Mathilde Prestbakmo fra Spires kampanjeutvalg i Stavanger Aftenblad

>

Derfor streiker ungdommene igjen!

22. May 2019 - Fædrelandsvennen

For to måneder siden samlet førti tusen elever seg i Norges gater. Politikerne hørte ikke på oss, så nå samles vi igjen.

>

Hysj! De voksne prater!

20. March 2019 - Dagbladet

Sammen med Changemaker og Operasjon Dagsverk har vi skrevet litt om erfaringene fra et dialogmøte med Utviklingsminister Ulstein. Dessverre opplevde vi nok en gang at unge ble oversett, mens de voksne snakket.

>

Den unge idealismen må slippes til i utviklingspolitikken

15. February 2019 - Bistandsaktuelt

Arbeidsledigheten øker blant unge globalt sett. Det er viktig at norsk utviklingspolitikk inkluderer unge for å sikre bærekraftige og langvarige arbeidsplasser. Det er jo dagens unge som skal leve med framtida.

>

Når alt bare blir feil

13. February 2019 - Nationen

Regjeringen truer norske bønder med CO2-avgift på biologiske utslipp fra drøvtyggere. Det er total skivebom, mener leder Hege Skarrud og organisasjonssekretær Mathias Berstad Malmgren.

>

Sett foten ned. NÅ!

5. February 2019 - Dagsavisen Nye Meninger

Kjære Erna, Ola, Olaug og Dag Inge. Nå er regjeringsforhandlingene ferdige, og Spire mener det er viktig at dere vender blikket mot Brasil. Dere må faktisk sette ned foten. Nå!

>

Vær så snill, ikke kjøp på Black Friday!

22. November 2018 - Stavanger Aftenblad

Mange av varene du kjøper på Black Friday har lange reiser med miljøskader, utslipp av karbondioksid, forsøpling og menneskerettighetsbrudd, det er noe å tenke på mener Jakob Hyllseth Ryen fra Spire Stavanger.

>

Utlysning Verdens Beste Nyheter-ansvarlig 2019

13. November 2018

Hvert år har Spire i samarbeid med SAIH og Changemaker en informasjonskampanje kalt Verdens Beste Nyheter. Vi er derfor på leting etter vår Verdens Beste Nyheter-ansvarlig for neste års kampanje. Blir det kanskje deg?!

>

Dette er Norges vonde dilemmaer

30. October 2018 - Dagbladet

Vi kjøper soya fra nedbrente regnskoger til norsk kraftfôr og fiskefôr. Vi øker våpensalget til land som kriger i Jemen, samtidig som vi gir over 300 millioner i bistand til samme land. Vi pumper opp olje og gass selv om FN sier det meste av den må ligge.

>

Miljø – er det typisk norsk å være god?

29. October 2018 - Stavanger Aftenblad

Skal Norge bli «gode», må vi starte omstillingen nå, vi må slutte å sette kostnadseffektivitet foran miljøhensyn og opptre som en ansvarlig nasjon.

>

Hva slags verden skal barna våre bo i, Erna?

24. October 2018 - Bistandsaktuelt

Statsminister Erna Solberg har ved flere anledninger ytret bekymring over at nordmenn får for få barn. Senest i trontaledebatten under den høytidelige åpninga av Stortinget tidligere denne måneden. Bekymringen til folk i min generasjon ligger heller rundt hva slags verden vi og barna våre skal leve i.

>

Typisk norsk å tro at man har en god utviklingspolitikk?

19. October 2018 - Bistandsaktuelt

Verden er i endring. Urbaniseringen raser frem og er en av vår tids store transformative trender. Dessverre er dette noe den norske bistands- og utviklingspolitikken ikke tar inn over seg, skriver Joakim Gitlestad i Bistandsaktuelt 18.10.

>

Kvinnekamp og klimaendringer i slummen

26. September 2018 - Bistandsaktuelt

Det er godt kjent at klimaendringene rammer de fattigste i verden hardest, men det er mindre kjent at kvinner er spesielt utsatt for klimaendringer.

>

Verden går faktisk bedre enn du tror

10. September 2018 - Dagbladet

Vi må lære oss å sette spørsmålstegn ved det vi leser. «Hvorfor» er vår beste venn når det kommer til å forstå verden og våre tanker om den.

>


Med været som trussel

16. May 2018 - Dagbladet

Klimaendringene vil gjøre det vanskeligere å være bonde i Norge. Noen steder kan det blir direkte farlig, skriver Hege Skarrud, leder i Spire, i Dagbladet 16. mai

>

Stortinget må styre

8. May 2018 - Klassekampen

Denne kommentaren er skrevet av Anna Karlsson, Hege Skarrud og Silje Strøm, og stod først på trykk i Klassekampen 8. mai 2018. 

>

Politisk dugnad mot plast

3. May 2018 - NRK Ytring

- Denne uken vil hele Norge delta i en nasjonal dugnad for å rydde strendene for plast og annet søppel. Men skal vi løse plastproblemet trenger vi også en politisk dugnad, skriver 5 organisasjoner i NRK Ytring

>

Hva koster t-skjorten din?

28. April 2018 - Stavanger Aftenblad

Denne kronikken er skrevet av Jakob Hyllseth Ryen, leder i Spire Stavanger. Den stod først på trykk i Stavanger Aftenblad 28. april. 

>

Klimakamp er kvinnekamp i Putsj!

6. April 2018 - Putsj

Dette innlegget er skrevet av Spires kampanjeleder Julie Rødje, og er publisert i årets første utgave av Putsj. Putsj gis ut av Natur og Ungdom fire ganger i året og er et magasin om aktivisme, miljøvern og kultur. Innlegget finnes også på www.putsj.no.

>

På tide å se klima og likestilling i sammenheng

15. March 2018 - Bistandsaktuelt

- To store tema vi hører en god del om i norsk bistand og utviklingsprosjekter, er klimaendringer og likestilling. De fleste kan enes om at dette er to viktige satsningsområder i norsk politikk. Ikke bare berører disse temaene alle mennesker, men det er også to felt der Norge liker å anse seg selv som best i klassen, skriver Julie Rødje på Bistandsaktuelt.no 14. mars 2018.

>

Kvinnelig klimakamp

13. March 2018 - Klassekampen

Vera Sofie, fra Spires kampanjeutvalg, har skrevet om likestilling i norsk klimabistand. Innlegget stod først på trykk i Klassekampen tirsdag 13. mars 2018.

>

En felles kamp for klima, mat og likestilling

13. March 2018 - Naturpress

- Spires vårkampanje ønsker økt oppmerksomhet på hvordan klimaendringer er med å svekke kvinners levekår sosialt og økonomisk ytterligere, og hvor viktige småbrukerkvinner i det globale sør er for verdens matsikkerhet, skriver Caroline Berntsen fra Spires matutvalg i denne kronikken i Naturpress 13. mars.

>

– Nei takk til Olav Thons private politistyrke

13. March 2018 - VårtOslo

- Thon vil ivareta sine investeringer Brugata, ikke det felles gode, når han vil jage bort de narkomane. Oslo kommune må ikke la dette skje, skriver Joakim Gitlestad i Vårt Oslo i dag 13. mars.

>

Deltakende medvirkning i våre byer

6. March 2018 - Dagsavisen Nye Meninger

World Urban Forum 9 er nylig over. 25 000 mennesker fra 173 land deltok på verdens største konferanse om bærekraftig byutvikling. Joakim Gitlestad fra Spires byutvalg skriver i Dagsavisen Nye Meninger om deltagende medvirkning i byutvikling blant innbyggere.

>

Norsk business foran trengendes behov?

28. February 2018 - Dagsavisen Nye Meninger

Profittjag overkjører ofte lokalbefolkningers og miljøets behov, skriver Ida Morén Strømsø i Dagsavisen Nye Meninger i dag.

>

Grønnvasking av parkeringshus

27. February 2018 - Dagsavisen Nye Meninger

Hvordan kan flere parkeringsplasser i Oslo føre til færre biler? Det lurer Solveig Gjørv Røraas, fra Spires Byutvalg på i Dagsavisen Nye Meninger i dag.

>

Erna Solberg kan vise klimalederskap

12. December 2017 - NRK

Norsk klimafinansiering har gått drastisk ned, viser ny rapport. På dagens toppmøte i Paris har Erna Solberg sjansen til å gjøre noe med det. Dette skriver Spire og 10 andre organisasjonene på NRK Ytring 12. desember 2017.

>

Rett til mat - og plikt

17. November 2017 - Dagens Næringsliv

Dette innlegget er et svar på en kronikk fra Karen Helene Ulltveit-Moe i Dagens Næringsliv den 10. november, med tittelen "Kortreist proteksjonisme". Spires svar ble trykket i Dagens Næringsliv den 17. november 2017.

>

USA fekk uventa pris på første dag av COP23

10. November 2017 - Naturpress

Dei første fire dagane ved COP23 i Bonn er unnagjort. To pristildelingar til høvesvis USA og Frankrike vart lagt merke til.
Iselin Paris fra Spire skriver om COP23 på Naturpress.no

>

Følelsen av fanden i detaljene

6. November 2017 - Nationen

I dette innlegget i Nationen svarer Are fra klimautvalget Morten Nilsen sin kritikk mot Julia Dahr sin film "Thank you for the rain", som handler om småbonden Kisilu Musya fra Kenya.

>

En politikk for fremtidens byer

26. October 2017 - Dagsavisen

To tredjedeler av alt energiforbruk og klimagassutslipp skjer urbant. Følgelig er det i byene løsningene på dette problemet ligger. Da krever det at verden trekker i samme retning.

>

Kutt i demokratiet

24. October 2017 - Under dusken

Hans Inge i Spire Trondheim står bak dette leserinnlegget i "Under dusken", publisert 24. oktober 2017.

>

Bli kjent med maten din!

6. October 2017 - Dagbladet Meninger

- Det er flere grep som må tas før vi kan nå målet om å halvere matsvinnet. Vebjørn Stafseng i Spires matutvalg skrev om matsvinn i Dagbladet 6. oktober
 

>

Retten til byen

26. September 2017 - Dagsavisen

- Det er viktig at arealplanlegging er mangfoldig og inkluderende. Når byene utvikles er det imidlertid som regel de sterkes røst som blir hørt, skriver Joakim Gitlestad fra Spires byutvalg i Dagsavisen

>

En ny æra av kynisme i norsk handelspolitikk

25. September 2017 - Nationen

Regjeringen tror kanskje de løper norske interessers ærend ved å gi noen norske selskaper cowboy-rettigheter i utlandet, men de glemmer helheten. De mest prekære interessene i vår tid er miljø, klima, sikkerhet og sosiale rettigheter, skriver Taran Grefberg i Spires handelsutvalg i Nationen i dag.

>

Frykt ikke, verden går fremover

21. September 2017 - Dagbladet

Denne kronikken stod først på trykk på Dagbladet.no, og er skrevet i forbindelse med kampanjen Verdens Beste Nyheter, som er et samarbeid mellom SAIH, Spire og Changemaker.

>

Går toget for miljøvennlig transport?

11. September 2017 - Klassekampen

Dette innlegget er skrevet av Ida Morén Strømsø, medlem av Spires klimautvalg og medieansvarlig i Spires Kjernegruppe. Innlegget stod på trykk i Klassekampen 11. september 2017.

>

Industri 4.0!

13. June 2017 - Klassekampen

Dette innlegget er skrevet av Taran Grefberg og Bjørnar Berntsen i Spires handelsutvalg. Innlegget stod først på trykk i Klassekampen 13. juni 2017.

>

New Urban Agenda – slaget om byene

9. May 2017 - Dagsavisen

Dette innlegget er skrevet av Joakim Gitlestad, koordinator i Spires byutvalg, og stod først på trykk i Dagsavisen 9. mai 2017.

>

Retten til byen – en utopi?

7. May 2017 - PUTSJ

Denne kronikken ble først publisert i PUTSJ, et magasin for unge om miljø, kultur og aktivisme 4. mai 2017. PUTSJ gis ut av Natur og Ungdom. Kronikken er skrevet av Joakim Gitlestad, koordinator i Spires byutvalg.

>

Stortingsflertall for å koke kloden?

3. April 2017 - Dagbladet

Dette innlegget er signert av Spire, WWF Norge, Forum for Utvikling og Miljø, og 14 andre norske sivilsamfunnsorganisasjoner. Det ble først publisert på Dagbladets debattsider.

>

På tide med eit prinsippoppgjer

2. April 2017 - NRK Ytring

Denne kronikken er skrevet av Kathrine Kinn (styremedlem Alliansen Ny Landbrukspolitikk og tillitsvalgt i Spire), Siri Helle (agronom, skribent og forfatter) & Svenn Arne Lie (forfatter, småbruker og statsviter). Den stod først på trykk på NRK Ytring 2. april 2017.

>

Handelsavtaler og arbeidstakerrettigheter

31. March 2017 - Nationen

Denne kronikken er skrevet av Bjørnar Berntsen, Taran Grefberg og Thorstein Grüber Sjursen i Spires handelsutvalg. Den stod først på trykk i Nationen 31. mars 2017.

>

Nord-Norge er redusert til en brikke i det norske oljespillet

27. February 2017 - Nordlys

Denne kronikken er skrevet av Amanda Nordtorp Günther og Ingrid Beate Øpstad Fredriksen i Spire Tromsø, og ble publisert 27. februar på Nordlys sine debattsider. Kronikken er støttet av Greenpeace, Natur og Ungdom, Besteforeldrenes Klimaaksjon Tromsø, Attac og SAIH Tromsø.

>

Jordbrukets mangfold kan ikke måles i penger

15. February 2017 - Hallingdølen

Dette innlegget er skrevet av Kathrine Kinn som sitter i Spires Kjernegruppa. Kathrine sitter også i styret til Alliansen Ny Landbrukspolitikk, som Spire er en del av. Innlegget stod først på trykk i Hallingdølen 14. februar 2017.

>

Brukbart kjøtt går rett i søpla

23. January 2017 - Dagbladet

Dette innlegget er skrevet av Kathrine Kinn i Spire og Guro Sterud Stutlien i Norsk Bonde- og Småbrukarlags ungdomsutvalg. Det ble publisert i Dagbladet 23. januar 2017.

>

Vi trenger ingen tredje rullebane

2. January 2017 - Dagbladet

Spire er med på denne felleskronikken sammen med blant andre Naturvernforbundet, Norges Bondelag & Natur & Ungdom. Kronikken ble publisert i Dagbladet 2. januar 2017.

>

Positiv urbanisering

16. December 2016 - Ny Tid

Denne kronikken er skrevet av Elisabeth Cornelia Berglihn i Spires byutvalg, og stod først på trykk i Ny Tid 15. desember 2016.

>

Kvinners nøkkelrolle

27. October 2016 - Nationen

Caroline Berntsen, koordinator i Spires matutvalg var "dagens gjest" i Nationen 27.10.2016.

>

Prinsipper for gode handelsavtaler

31. August 2016 - Nationen

Mens det råder uenighet om hvorvidt forhandlingene om den omstridte handelsavtalen TTIP har brudd sammen, har Spires handelsutvalg jobbet med å identifisere noen grunnprinsipper for hvordan vi kan forhandle frem gode handelsavtaler, som fremmer bærekraftig utvikling i stedet for å hindre den. En forkortet versjon av innlegget stod på trykk i Nationen 31. august under tittelen "Prinsipper for handelsavtaler".

>

Bønder og matfolk på same side

30. June 2016 - Nationen

Dette innlegget er skrevet av Rosa Rada og Eline Kvamme Hagen i Spires matutvalg. Det stod først på trykk i Nationen 30. juni 2016.

>

Behov for landbruksutdanning

18. June 2016 - Nationen

Denne kronikken er skrevet av Spire sammen med en rekke andre organisasjoner som alle er medlemmer i ForUM for utvikling og miljø. Den stod først på trykk i Nationen lørdag 18. juni 2016.

>

Hvordan mette verden?

25. May 2016 - Nationen

Rosa Rada i Spires matutvalg har skrevet dette innlegget i Nationen om matsvinnets rolle i matsikkerhet.

>

– Landbruket tjener ikke på dagens forhandlingssystem

8. April 2016 - Bondebladet

Norsk landbruk er på vei inn i en varslet krise, mener Mari Gjengedal i Spire. Hun vil rive opp dørene til jordbruksforhandlingene, belønne bøndene for beiting og bærekraftig drift og gjøre kraftfôr dyrere enn gras.

>

Ja takk, begge deler!

8. March 2016 - Nationen

I det siste har matproduksjon fått mye plass i mediebildet. Debatten om industriell matproduksjon har tydeliggjort hvor polarisert landbruksdebatten kan være.

>

Handelspolitikk - hvor er opposisjonen?

12. February 2016 - Dagsavisen

Tori Loven Kirkebø (Handelsutvalget i Spire) og Mari Gjengedal (Leder i Spire) har skrevet denne kronikken som stod på trykk i dagsavisen 12.02.2016

>

Ideologisk frihandel

26. January 2016 - Vårt Land

Regjeringen driver en ideologisk frihandelspolitikk, uten å se på den økonomiske virkeligheten.

>

Kjøttforbruket må ned

23. January 2016 - Nationen

Vi må spise mindre, men bedre kjøtt, og øke bærekraften i alle ledd. Dette skriver Mari Gjengedal og matutvalgets Charlotte Andersen i denne kronikken i Nationen 22. januar.

>

9 smarte tips for å redde miljøet

7. January 2016 - Adresseavisen

Har du som nyttårsforsett å være mer miljøbevisst? Leder i Spire Tonrdheim Mette Bjørnsdatter Hafskjold viser deg enkle grep du kan gjøre i hverdagen.

>

Norge viser to ansikter på klimaforhandlingene

8. December 2015 - Spire

Norge har vist en lite imponerende innsats idet klimaforhandlingene i Paris er inne i sin andre uke. Norsk sivilsamfunn raser over dobbeltmoralisme fra den norske delegasjonen, skriver Spire i denne uttalelsen som går hardt ut mot norske posisjoner på COP21.

>

Vestlig arroganse hindrer utvikling

14. November 2015 - Vårt Land

Norge må tørre å stå på de fattige land sin side når det skal forhandles om jordbruk i desember. Vi må ta til orde for utvikling og rettferdighet framfor bare egne økonomiske prioriteringer, skriver Spire i Vårt land.

>

Utviklingsdebatten står i fare

29. October 2015 - Vårt Land

I statsbudsjettet for 2016 foreslås det å kutte 50 millioner i støtte til informasjonsarbeid om viktige internasjonale spørsmål­. Det vil føre til en fattigere og mindre opplyst ­utviklingsdebatt.

>

Ressursen som ble tatt for gitt

16. October 2015 - Dagsavisen

95 prosent av all mat som produseres i verden har sitt grunnlag i jord. Vi bruker verdens matdag 16. oktober til å sette fokus på denne oversette ressursen, skriver Spire, FIAN, Utviklingsfondet og Småbrukarlaget i denne kronikken i Dagsavisen

>

La oss vokte regnskogen sammen!

14. October 2015 - Adressa

Det er flott at vi bruker penger på å redde regnskogen, men Norge må også slutte å investere i regnskogødeleggelse, skriver Pernille Lehne og Mette Bjørnsdatter Hafskjold i Spire Trondheim.
Innlegget ble først publisert i Adressa 14.10.15
 

>

Ukritisk soyalovpris

24. June 2015 - Norsk Landbruk

Journalisten Heggdal har kommet med krass kritikk av Spires soyakampanje. Vi mener argumentene er ensidige og ukritiske. Her er vårt motsvar.

>

Ryddesjauen overlatt til sjefen

23. June 2015 - PUTSJ

Klimaforhandlerne i Bonn kunne ikke komme seg fort nok i gang, eller bli fort nok ferdig, men brukte to uker på å forhandle i sneglefart. Nå overlates den viktigste jobben til møtelederne.

>

Tenke sjæl!

17. June 2015 - Klassekampen

Årets inngåtte avtale mellom Norges Bondelag og regjeringen skaper debatt. Landbruksministeren og Bondelaget omtaler avtalen som «en god avtale for bonden og for økt norsk matproduksjon».

>

Uforsvarlig olje i Barentshavet

5. June 2015 - Putsj

Om vi skal vi nå togradersmålet må all olje nord for polarsirkelen bli liggende. Norge må derfor skrinlegge planene om oljeboring i Barentshavet, skriver Klimautvalgets Charlotte Synnøve Garmann-Johnsen

>

Norsk mat på norsk jord

5. May 2015 - Nationen

Listhaugs mantra er at “big is beautiful”, men det henger ikke i hop med de faktiske realitetene, skriver Mari Gjengedal og Anna Karlsson, som i dette leserinnlegget krever at årets jordbruksoppgjør legger til rette for økt bruk av norske ressurser.

>

Et opprop med bred folkelig støtte

30. April 2015 - Aftenposten

Andreas Halse overser at oppropet har en bred støtte i 18 organisasjoner, deriblant Besteforeldrenes Klimaaksjon og Concerned Students Jus, og 146 andre underskrifter.

>

Hva er aktivt ved Oljefondets eierskap?

28. April 2015 - Aftenposten

Vi må sikre at vårt lands fremtid ikke er bygget på miljøskade og ødeleggelse av menneskers livskvalitet i resten av verden. Hvis ikke er uttrekk eneste alternativ, skriver Spire og flere andre i dette felles leserinnlegget.

>

Norsk soyalaks stjeler jord i Brasil

2. April 2015 - Bergens tidende

Soya kan på mange måter beskrives som den nye palmeoljen. Laks som spiser stadig mer soya fra Brasil er verken kortreist, sunn eller solidarisk, skriver Mari Gjengedal og Solveig Lygre i denne kronikken i Bergens Tidende.

>

Svar til Fylling-Jensen

6. March 2015 - Nordlys 6.3.2015

Øyvind Fylling-Jensen i Nofima skriver i Nordlys 3. mars at oppdrett er viktig for matsikkerheten.

>