Spire

La oss vokte regnskogen sammen!

Det er flott at vi bruker penger på å redde regnskogen, men Norge må også slutte å investere i regnskogødeleggelse, skriver Pernille Lehne og Mette Bjørnsdatter Hafskjold i Spire Trondheim.
Innlegget ble først publisert i Adressa 14.10.15
 

Regnskogen er hjemmet til over halvparten av verdens dyr- og plantearter. I regnskogen bor det ca. 260 millioner mennesker som lever av ressursene som finnes der. For disse menneskene er konsekvensene av at regnskogen forsvinner umiddelbare og dramatiske. Omtrent halvparten av verdens regnskog har blitt borte, og det bare siden andre verdenskrig. Den skogen som allerede er borte, vil aldri komme igjen. Grunnen er at jordsmonnet i regnskogen er svært næringsfattig, og inneholder for det meste leire. Det er også derfor det er svært viktig å bevare det som er igjen av regnskogen før den forsvinner helt, og for alltid.

Norge har fått mye internasjonal ros for sine milliarder til regnskogsbevaring, men visste du at Norge investerer 137 milliarder i regnskogsødeleggelse? 90 milliarder blir investert i selskaper som utvinner olje og gass i regnskogen, og de investeringene som har økt aller mest er de innen soya, kjøtt og industrijordbruk.

Soyaindustrien har de siste tiårene vært en av de viktigste årsakene til avskoging i sørlige Amazonas ved at skog brennes for å rydde land til store soyaplantasjer. Norge bidrar indirekte til dette ved å legge beslag på et område tilsvarende en femtedel av det norske jordbruksarealet. Denne soyaen blir importert og brukt som ingrediens i norsk kraftfôr og fiskefôr. I vinter kom Spire ut med en soyarapport med forslag til hvordan dette kan motvirkes ved å heller bruke ubenyttede norske ressurser til dyremat.  

Spire støtter årets TV-aksjon fordi regnskogen er unik og enestående; for alle mennesker, dyr og planter. Spire er en miljø- og utviklingsorganisasjon som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Det å ødelegge regnskogen er ikke bare grusomt for de som lever der, men det er også svært uheldig for klimaet, økosystemet og det biologiske mangfoldet. I tillegg er regnskogen et enestående og nødvendig apotek i kampen mot ulike sykdommer. Regnskogen er viktig for alle levende skapninger i hele verden.

Årets tv-aksjon går av stabelen 18.oktober, Spire er med som bøssebærere, er du?

- Sammen skal vi vokte regnskogen!